Vi er europamestre i arbeidsglede – hvorfor føles det ikke alltid slik?

Arbeidsglede_

I undersøkelsen Europeen employee index, gjennomført av Enova og HR-Norge, kommer nordmenn ut som de mest arbeidsglade i Europa. Hvorfor?

Her får du svar på spørsmålene: Hva er det som gjør at vi er så arbeidsglade, hvorfor føles det ikke alltid slik, og hva kan du gjøre for å føle deg mer arbeidsglad?

Skjermbilde 2014-05-25 kl. 10.35.32

I en artikkel som jeg ble tipset om av Gunnar Østgaard (CEO i @myoutime) skriver HR-Norge om at Nordmenn er europamestre i arbeidsglede og aller gladest er nordlendinger. La oss se nærmere på dette fenomenet.

Hva er det som gjør at vi er så arbeidsglade?

1. Jobbsikkerhet:

I Norge står arbeidstakervernet sterkt og de aller fleste opplever å ha ordnete forhold og en trygg arbeidsplass. Vi er i Norge opptatt av likestilling, likeverd, hele mennesket og det å skape drømmearbeidsplasser. Vi diskriminerer ingen og mangfold er en viktig verdi i mange virksomheter. Vi har fokus på alt fra unge i arbeid til seniorpolitikk. Dette er med på å skape trygghet for de mange menneskene, og trygghet skaper er en viktig faktor for å skape glede for mange. Det skal ikke være nødvendig å bekymre seg for om man har en jobb å gå til, eller at man kan tjene til livets opphold. Norge er et land med en sterk økonomi og en lav arbeidsledighet. Der har vi det virkelig godt, så jeg forstår at vi er glade for det.

2. Tillit:

Jobbsikkerhet er en grunnleggende faktor, men er det noe jeg mener er viktig for trygghet og arbeidsglede, så er det å ha tillit til sine kolleger, medarbeidere og ledere. Alt er bygd på tillit, så denne må være på plass. Det motsatte som er usikkerhet og utrygghet vil kunne være kilde til unødvendige konflikter, både i deg selv og i forhold til andre. Derfor er det godt å vite at fokus på en tillitskultur står sterkt i Norge. Føler du ikke at tillitskultur står sterkt nok på agendaen i din bedrift, kan du lese mitt tidligere innlegg om hvordan skapet tillit? – I et ledelsesperspektiv.

3. Omsorg og omtanke:

Det må finnes noe mer enn bare jobbsikkerhet og tillit. Da er fundamentet på plass, men hva gjør oss virkelig glad? Som det bekreftes i undersøkelsen, er de gladeste folk som i sin arbeidshverdag kan få bidra til en bedre hverdag for andre mennesker. Om dette er i omsorgsyrker, i frivillige organisasjoner eller for min del i rollen som leder. Det er noe av det som virkelig gjør meg glad, og jeg er tydeligvis ikke alene. Det å kunne få lov til å bidra til at noen finner sin drømmejobb, utvikler seg til den beste versjonen av seg selv eller får økt livskvalitet. JA, det er virkelig lederoppgaven på sitt beste. Vi må nok snu mindsettet fra effektivitet til omtanke, slik Kathrine Aspaas (Forfatter av boken Raushetens tid) hevder. I påvente av at jeg skal få lest ferdig denne boken selv og komme med en egen anmeldelse, kan du lese Anita Krohn Traaseth (Ny direktør i Innovasjon Norge) sin anmeldelse av boken her.

Skjermbilde 2014-05-25 kl. 11.26.26

Hvorfor føles det ikke alltid slik?

Egentlig er jeg av formening om at vi må slutte å føle så mye på dette, og selv bidra til å skape vår egen og andres arbeidsglede.Derfor vil denne delen av blogginnlegget bli det korteste. Vi sammenligner oss selv altfor ofte med andre som har det bedre. Misunnelse er ingen god driver for arbeidsglede.  Jeg tror at årsaken til dette kan være så mangt, men undersøkelser viser blant annet at kun 13% av oss er engasjert i egen jobb.  La oss bli en del av denne gruppen litt oftere. La oss bestemme oss for at vi vil være endel av denne gruppen, tenke som denne gruppen, leve som denne gruppen og handle som denne gruppen. Du skaper din egen arbeidsglede, men ikke ved å føle på det.

“Slutt å føl, og la misunnelse bli til undring og beundring” – Click to tweet

 

Hva kan du gjøre for å føle deg mer arbeidsglad?

1. Se til andre:

Hvorfor er folk i omsorgsyrker og frivillige organisasjoner mer fornøyd med sitt arbeid? Her kan vi alle stjele inn elementer av dette i vårt daglige arbeid. Som Gry Sinding (Gründeren bak SkapDinDrømmejobb) beskriver i sitt kurs for hverdagslykke som jeg var så heldig å få delta på: Gjøre mer av det som gir deg arbeidsglede og mindre av det som tapper deg for energi, både hjemme og på jobb! Skap deg tid og rom til deg som gir deg energi, da vil du føle deg mer fornøyd, glad og energisk hele tiden. Ble bevisst på hvilke små og store ting som gir deg lykke i hverdagen og putt det i din agenda. Ikke jobb døgnet rundt, men bruk tid på det som gir deg glede. Gry har en smittende positivitet og entusiasme som gjør det vel verdt å høre på.

“La oss være hverandres hverdagsglede!” – Click to tweet

20140504-204231.jpg

2. Sett pris på de tingene du har:

Vi har det altfor godt, og de som har mye vil ha mer. Ja det er kanskje en klisje, men voks opp og slutt å klag! Om vi hadde brukt like mye tid på lovprise hvor godt vi har det, som vi bruker tid på å finne feil, klage, misunne, kjefte, syte, ja du skjønner tegninga…. Da hadde vi hatt en mer positiv kultur, og også en gladere arbeidshverdag. Si NEI til negativisme og JA til å være fornøyd med det man har.  Vi har trygge arbeidsplasser, som er opptatt av relasjoner og det å bygge tillit. I andre land gir det faktisk en sterk arbeidsglede bare det å faktisk ha en jobb. Klare du forstatt ikke se det?

“Reis ut i verden og få litt perspektiv på hvor godt vi har det.” – Click to tweet

3. Positivitet:

Ha fokus på og mål positive resultater i hverdagen, og tenk at du selv skaper din egen arbeidsglede. Led deg selv og sett deg daglige, ukentlig og mer langsiktig mål. Premier deg selv underveis, også de små hverdagslige seirene. Da jeg dro på siste treningsøkt denne uken, kom jeg til å tenke over dette. Jeg satt opp mitt klistremerke nr 10 denne våren og det kun i løpet av 21 dager. I starten av denne “motivasjonskampanjen”, tenkte jeg at jeg kanskje ikke ville få tid til å trene nok. Jeg skulle også reise mye i denne perioden. Men så fikk jeg se resultatet av at jeg nesten ubevisst hadde blitt påvirket av det å klistre ett merke på veggen hver gang jeg gjennomførte 1 treningsøkt. Kanskje det har noe for seg? Gi deg selv ett klistremerke eller + i boka når oppnår dine mål.

Skjermbilde 2014-05-25 kl. 12.21.02

Skjermbilde 2014-05-25 kl. 12.21.12

Positivitet er ikke noe som kommer av seg selv, og det krever hardt arbeid. Mange vil kanskje mene at det høres dumt ut å feks måle nærvær i stedenfor sykefravær, men jeg har selv sett at dette har positive effekter. Om du ikke har troen, hvorfor ikke prøve? Ikke si nei til noe før du har forsøkt, og la tvilen komme andre tilgode. Så skal du se at dette både vil gi det glede og positive overraskelser. Ikke alle er positive til positivitet, men det gjør i hvertfall meg mer arbeidsglad.

“Gjør det til din daglige oppgave å ta noen på fersken i å gjøre noe bra.” – Click to tweet

Til slutt, la oss dele med hverandre

Noe av det mest fantastiske med Sosiale Medier er alle menneskene som er opptatt av hverandre, å dele, å gi omtanke, så vel som konstruktive tilbakemeldinger og veiledning. Dette har gitt meg stor mening og læring, og flere møter med spennende mennesker. Denne uken fikk jeg æren av å møte Birgitte Hammer gjennom min første Hangout i Google+ og Kathrine Barth ved et besøk på hennes arbeidsplass Halogen. Inspirerende damer med mye arbeidsglede!

“Nå er det din tur til å bidra, hva gir deg arbeidsglede?” – Click to tweet

Her er noen av innspillene fra andre kanaler: #sharingiscaring
Lysbilde1

14 thoughts on “Vi er europamestre i arbeidsglede – hvorfor føles det ikke alltid slik?

 1. Jeg twitret litt til deg om de små tingene i hverdagen som kan bidra til økt arbeidsglede. I et salgsmiljø er ikke omsorg og “det å bry seg om” det som oftest står øverst på agendaen. Ofte kan sjalusi og misunnelse få litt overtaket i en konkurransepreget hverdag selv om vi selvsagt også gleder oss over hverandres suksess!
  Før jul i fjor gjorde vi en morsom liten greie. Alle trakk en lapp med et navn som skulle holdes hemmelig. Man ble da denne personens “hemmelig venn”. Det gikk ut på å i hemmelighet glede denne person uten at vedkommende oppdaget hvem som gjorde det. Små ting som en kaffekopp, en fersk VG på pulten om morgenen, et lite dikt, holde opp døren for…osv. Dette ble utrolig hyggelig og vi spekulerte vilt i hvem som var vår hemmelige venn. Morsomt og miljøforbedrende og anbefales for økt arbeidsglede:-)

 2. Godt innlegg! Jeg synes du har fått med mye bra og samtidig viser du ydmykhet. Hvis jeg kan legge til noe, så må det være å akseptere de følelsene en har, også når det går trått. En trenger ikke være glad, inspirert og optimistisk hele tiden. Hvis en aksepterer det en føler, blir det lettere å forholde seg konstruktivt til det, istedenfor å skjule det og gjemme det bort (som kan stjele den positive energien). Tror det er spesielt viktig for en leder å ikke være redd for “negative” følelser. Arbeidsglede er for meg å sette meg mål, jobbe for de og dele resultatet med noen.

  Jeg er litt allergisk mot den jublende positiviteten, den indre og personlige som tar med seg hele mennesket er jeg mer positivt(!) innstilt til. Jeg tror det er viktig å “dyrke” den, fordi det er kunstig for mange å være lykkelig-positiv hele tiden. Det er derfor jeg tar med den “negative” siden (folk vet hva jeg mener med det, men jeg liker ikke helt å kalle noen følelser for negative, som om de er uønskede og ikke en naturlig del av mennesket).

  1. Et viktig poeng du har der Anne-Helene. Det er i motbakke man virkelig blir utfordret og lærer. For å kunne lære av disse situasjonene er det essensielt som du nevner at man aksepterer de negative følelsene. Først da kan man finne en løsning. Ingen er hverken tjent med å gjemme bort eller kose seg med misnøye. Her spiller det også selvfølgelig stor rolle hvor komplekse de negative følelsene er. Av erfaring kan også positivitet fordrive tendenser til å tenke negativt. Jeg tenker at også negative prosesser kan ha egenskaper av en positiv flyt.

   Med at negative prosesser kan ha egenskaper av positiv flyt, mener jeg at man kan ha en lik tilnærming til negative prosesser, der man først erkjenner og kjenner på det negative, men også kommer seg videre til aksept ,bearbeidelse og eventuelt løsning. Først da vil negative prosesser gi både økt personlig og kollektiv læring og innsikt. Læring og innsikt er for meg positiv flyt uavhengig om det kommer fra negative prosesser eller ikke.

   Takk for gode refleksjoner, kanskje det kommer et innlegg etterhvert om negative følelser og aksept. Takk for at du deler 🙂

 3. Veldig bra blogginnlegg👍 Og, som jeg nettopp har skrevet i et blogginnlegg: hvorfor feirer vi mer når noen slutter i en jobb, enn når de begynner i en jobb?

 4. Så nylig et forslag på linkedin: Feire mandagen med felles frokost der man deler gleder ved forrige og kommende uke. Motsatt fra den tradisjonelle fredagspilsen (thank god its friday). Overraskende mange ser ut til å være likegyldig eller utilpass i jobben – anbefaler å finne en man kan brenne for og trives i. Med så mye tid som brukes på jobb skylder man seg selv å finne en som er givende!

  1. Ja vi burde absolutt feire våre fantastiske nye kolleger og vise at vi virkelig er glad for at de ønsker å joine vårt team. Yes, givende jobb er essensielt. Om ikke vær ærlig med deg selv og finn noe annet. Det er til det beste for alle parter og prestasjoner er kun på topp over lengre tid om man er motivert. Liker dine innspill med budskap om å ta grep om egen jobbhverdag, vi har alle et valg! Takk Karen 🙂

 5. Jeg synes det er en god idé å lage en liten feiring av ukens arbeidsstart!

  Det er trist å lese om folk som lever sine liv i feriene og som tilsynelatende sliter seg gjennom hver eneste arbeidsuke. Jeg lurer på om det handler om den norske arbeidskulturen der ferier og fritid henger høyt eller om folk faktisk lider på jobb. Står det så ille til?

  1. La oss forsøke å nyte hverdagene, det er de det er flest av! Jeg tror nok dessverre det er mange som kun har en jobb for å tjene til livets opphold. Livet er altfor kort, så vi må leve det livet vi vil leve, ikke vente på bedre tider. Slutt å lid og finn deg en jobb du elsker er mitt råd 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s