Raushetens tid på SoMe har så vidt begynt!

Skjermbilde 2014-05-17 kl. 07.17.39

17 mai er en stor dag for raushet og glede. La dette bli starten på en rausere fremtid.

Den siste tiden har det florert av  folk som hopper i havet og/eller gir sin pengestøtte til kreftforeningen, gjør noe godt for andre mennesker eller samler inn penger. Dette er ikke noe nytt, men jeg synes det er gledelig å se hvor effektivt sosiale medier kan være i arbeidet for slike hjertesaker.   Jeg leser nå boken raushetens tid av Kathrine Aspaas, og det kommer nok en bokanmeldelse av boken når jeg får ferdigstilt den. Det er en bok jeg virkelig vil anbefale alle å lese. Her vil jeg trekke frem noen gode eksempler på tilfeller der sosiale medier virkelig kan gjøre stor nytte for et rausere samfunn.

Hopp i havet

Vi har vel alle fått med oss Hopp i havet som har florrert sosiale medier som en farsott. Flott at så mange også bruker dette for å støtte en god sak, og mer er det vel ikke å si om det. Resultatet taler for seg selv:

20140508-184019.jpg

Et annerledes hopp i havet

Det har fascinert meg hvordan alle hopper ukritisk i havet, men hva gjør man ikke for en god sak. Min interesse ble allikvel fanget av noe annet jeg kom over på Facebook. Hvorfor ikke bruke sosiale medier til å gjøre noe godt for andre mennesker, hva med å være et godt medmenneske? Det fikk meg til å tenke. Hvor gode er vi på å se hverandre, gi hverandre et lite smil og et vennlig dytt i hverdagen. Tenk over hvor mange mennesker som er aktive daglig på sosiale medier. Hva om hver eneste person gjorde noe ekstra for ett medmenneske hver dag. Jeg er overbevist at verden ville bli et bedre sted å leve. Det var morsomt å se person nr 1 og 2 hoppe i det iskalde vannet. Men gleden var kortvarig. Derfor oppfordrer jeg alle til å tenke som denne karen i videoen under. Ikke bare 1 gang, men hver eneste dag.Hvordan kan vi hjelpe de som faktisk ikke tenker på å hoppe i havet som morro, men som har et ønske om å slippe unna en hverdag som ikke er så solskinnsfyllt. La oss bringe litt solskinn inn i deres liv! Det vil gi en langvarig glede for mange.

 

“La det bli en del av deg og din hverdag, å være raus med menneskene rundt deg” – Click to Tweet

En sms for veldedighet.

20140506-215140.jpg

Da jeg fikk en melding av Kristina Brend på facebook, der jeg ble spurt om jeg ville støtte en god sak med en sms, tenkte jeg JA? Kunne ikke vært mer enig i sakens headline.  Det er bedre å bygge barn enn å forebygge voksne. Jeg leste litt mer om den gode saken, men ikke mye. Jeg tenkte at når en bekjent spør om støtte til en god sak, har nok denne personen allerede kvalitetssikret at det faktisk er en god sak. Sosiale medier handler for meg om å stole på andre, se det beste i folk, dele, inspirere og gi hverandre noen vennlige dytt og tilbakemeldinger. Derfor tok det ikke lang tid før min sms var sendt.

20140506-215127.jpg

F2F
Jeg har selv skrevet et innlegg om mindre bruk av Mail og mer Face2Face. Gjennom SoMe har jeg truffet mange nye mennesker som jeg kanskje aldri ville truffet. Herlige mennesker, som deler og gir av seg selv. Mange av disse gode opplevelsene ville jeg ikke vært foruten. Filmen under fikk jeg tilsendt av min samboer. Den fikk meg til å tenke at det er viktig å ta bevisste valg. Det heter sosiale medier og ikke antisosiale medier. For meg skal sosiale medier være et sted for å berike mitt virkelige sosiale liv, ikke bli mitt eneste liv. La SoMe bidra til å berike våre og hverandres liv, ikke begrense.

“La oss bruke SoMe til å være rause med andre og hverandre” – Click to Tweet

Denne filmen ga meg en viktig vekker:

“SoMe er et verktøy for berikelse av det virkelig liv, ikke det eneste virkelige” – Click to Tweet

22 juli og 17 mai

Etter 22 juli viste vi mer omtanke for hverandre. Vi så hverandre, viste omsorg og var rett og slett et land der folket stod tett sammen i sorg. Jeg opplevde selv at man snakket mer i både heis og på bussen, steder der vi nordmenn vanligvis holde pusten. Det varte allikvel bare en kort stund før hverdagen tok oss igjen. I dag feirer vi Norges grunnlov. Vi er feststemt, glade og kanskje mer åpne mot andre enn vi vanligvis er. Som leder henter jeg ofte frem eksempler der vi virkelig har gjort suksess for å kunne lære av det vi gjorde bra, og bruker det aktivt for forbedring. La oss tenke på hva som gjør disse periodene/dagene gode og hvordan vi kan få mer av dette inn i vår hverdag.

“Vi må ikke gå mot et mer introverte samfunn, som bare er sosial på nett” – Click to Tweet

Sarah og jeg slukker lyset, gjør du?

 Skjermbilde 2014-05-17 kl. 06.59.30

Raushet handler også om miljøet. Jeg er virkelig ikke den flinkeste til å tenk på vårt felles miljø, men jeg ønsker å bli det. Derfor prøver jeg å gjøre små fremskritt i hverdagen. Earth hour og lignende aksjoner har hvert eneste år veldig mange som støtter opp om disse tiltakene. Men hva om dette heller gjør oss bevisste på hva vi gjør hver dag? Det har jeg stor tro på, det er ikke den store innsatsen du gjør en gang i året som er viktig, men den lille innsatsen vi alle gjør hver eneste dag. La oss slukke lyset litt hver dag! Jeg tror raushetens tid bare så vidt har startet, la oss sammen begynne å bygge en raus fremtid! Marit Warncke, CEO of Bergen Chamber of Commerce and Industry, oppsummerte dette godt i et sitat på twitter i går. Jeg fikk forklaringen på utrykket:

“2+2=5”- Click to Tweet

 

20140517-062322.jpg

Jeg ønsker deg en god og raus 17. mai feiring!

“Hva gjør du for å skape en rausere fremtid?” – Click to Tweet

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s