Styreskolen 2/3: Det første styremøtet!

 

boardroom-1

Du har fått innkalling og sakspapirer, du er lovet baguetter og mineralvann, og du møter opp ti minutter på forhånd så du rekker å gå på toalettet før møtestart. God begynnelse!

Spørsmålet

Jeg ble for en stund tilbake spurt om å sitte i Advisory Board for Norsk Lederkonferanse av Synneva Erland, en av gründerne bak denne konferansen. Måtte titte litt på nettsiden norsklederkonferanse.no og sjekke ut @Norsklederkonf, men det tok ikke langt tid før jeg sa ja. Er utrolig takknemlig for tilliten og gleder meg til å planlegge Norsk Lederkonferanse 2015. For to uker siden holdt vi det første møtet for Advisory Board i Stavanger. For å gjøre meg klar for denne jobben har jeg snakket med flere personer med mye styrekompetanse både via sosiale medier og andre kanaler. Av Ingrid Hetland (HR/QHSE Manager Apply Capnor) fikk jeg et tips om å kontakte Ingebjørg Folgerø som virkelig viste seg å ha mye kompetanse innen styrearbeid. Resultatet ble denne serien om styrearbeid i 3 deler, takk Ingebjørg! Her får du del 2/3!

Hvor?

Når du kommer inn i rommet og spør «er det faste plasser her?» er svaret nesten alltid at «neida, bare sitt hvor du vil». Helt feil. Styreleder og administrasjon har alltid sine faste plasser. Det samme gjelder i praksis for de andre styremedlemmene. Hvis du blir stående og vente, får du den gamle plassen til det styremedlemmet som var før deg. Vil du velge deg en plass selv, bør du gjøre det på første møte. Deretter er det mye vanskeligere. Men vær klar over at etablerte styremedlemmer kan bli irritert over nykomlingen som tar en av de beste plassene øverst ved bordet. Velg selv om du vil ta den kampen.

Hvordan?

Du er selvfølgelig godt forberedt, men de andre har vært i styret lenge og kjenner både rutinene, styreleders små vaner og uvaner, administrasjonens makt eller avmakt, hverandres roller og kompetanse. Du skal lytte og lære. Men du skal også være klar over en viktig ting: De andre er observante og nysgjerrige på hvilken rolle du vil innta. Det mønsteret setter seg allerede i første møte. Så du bør ikke stille for mange spørsmål, du bør ikke være et uroelement, men aller viktigst:

Du MÅ si noe på første møte.

Hvis ikke, er det en fare for at du aldri kommer til å si noe i dette styret noensinne. Jo lenger du venter, jo vanskeligere blir det å ta ordet. Så ta ordet i første halvdel av møtet, i en sak du synes er viktig. Og når du så oppdager at alt det du har sagt, er velkjent stoff og gjennomdiskutert i styret fra før, gjør det faktisk ingenting, fordi du fremdeles er ny. Snakk.

Hva med reglene?

Kanskje er du imponert over både sakslisten og papirene. Da er det greit å vite at det er klare regler for hvordan styremøter skal planlegges og gjennomføres. Styreleder og daglig leder lager sakslisten i fellesskap, styreleder innkaller til møtet, daglig leder forbereder sakene, møtet ledes av styreleder, administrasjonen skriver vanligvis referatet. Alle medlemmene har krav på varsel og tilstrekkelig informasjon på forhånd. Styreleder bestemmer hvilke saker som skal behandles i møtet, og hvilke som eventuelt skal utsettes.

Hva betyr dette for gjennomføringen av møtet?

Hvert styremedlem har én stemme, men det er sjelden at det foregår formelle avstemninger i norske styrer. Derimot er det ganske mange protokolltilførsler, særlig fra ansattrepresentanter, ofte i form av en merknad om at ett eller flere styremedlemmer var mot vedtaket eller ville hatt det annerledes. Vær klar over at man ikke kan ombestemme seg etter styre møtet. Det er fullt mulig å få føyd til en merknad i referatet, men den kan bare handle om at man mener referatet er mangelfullt eller feilaktig.

Om Ingebjørg Folgerø

50477165_profile20110309185612

Ingebjørg har graden PhD i organisasjonskommunikasjon fra Aalborg Universitet. Hun har vært førsteamanuensis ved UiS, Norges Markedshøyskole og Handelshøyskolen BI. Hun har skrevet en lærebok om samhandling og nasjonale og internasjonale publikasjoner, samt noen vitenskapelige artikler. Folgerø er ansatt i Brødrene Kverneland AS som Relations Manager. Folgerø har lang erfaring med styrearbeid og sitter nå i 7 ulike styrer.

Gikk du glipp av del 1/3: Skal jeg si JA?, da kan du lese den HER.

3 thoughts on “Styreskolen 2/3: Det første styremøtet!

  1. Nå er jeg så heldig å ha hatt Ingebjørg som foreleser ved UIS og kjenner igjen mye både fra del 1 og del 2. Viktige innspill til nye styremedlemmer. Forberedelse til møtet viktig, men hvor godt forberedt er egentlig styremedlemmene………Jeg er spent på siste del Christoffer og hva du velger å fokusere på der. Kanskje litt om hersketeknikker?

    1. Gode innspill Ingrid. Det er lett å snakke om hvor viktig det er å forberede seg, og det er vel allerede snakket i hjel. Det interessante er egentlig å kunne si noe om hvordan få folk til å forberede seg. Dessverre finnes det ikke noen enkel løsning på dette. Du får vente i spenning å se når siste del kommer. Om det ikke blir hersketeknikker, så skal du få den æren av å skrive et gjesteblogginnlegg om nettopp dette temaet. Det vil jeg gjerne høre mer om 😉 Ønsker deg en god lørdag Ingrid. Veldig hyggelig å treffe deg denne uken!

      // Christoffer

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s