De digitalt innfødte: Isabelle Ringnes om å hoppe på teknologitoget

1251415-2-e1509986088735.jpg

Teknologi endrer samfunnet vårt dramatisk, og endringene vil komme enda raskere. Det gjelder å henge med. Derfor har jeg tatt praten med et knippe unge stemmer som lever digitalisering til fingerspissene.

Teknologi kan bidra til å gjøre samfunnet mer effektivisert, mer brukervennlig og demokratisert for folket som helhet. Det er ikke teknologien som setter grenser, det er oss, menneskene som ikke alltid ser mulighetene den gir oss. Kunstig intelligens kommer til å forandre veldig mye som vil påvirke oss, på lik linje som elektrisiteten gjorde i sin tid. At vi har et valg er det ingen tvil om, men teknologitoget går enten vi vil eller ikke. Så om man ønsker å henge med, og ikke minst være med å forme fremtiden så lønner det seg både som samfunn og enkelt individ å engasjere seg, lære og være fremoverlente.

Hva er det kuleste som skjer innenfor tech akkurat nå i dine øyne, og hva bør vi følge nøye med på fremover om vi vil henge med på teknologitoget?

Å svare på hva det kuleste er blir vanskelig ettersom det er subjektivt, men personlig syntes jeg utviklingen innenfor helse er ekstremt spennende, med tanke på mulighetene vi har når man kombinerer bioteknologi, genmodifiseringsteknologien CRISPR, kunstig intelligens, roboter, 3D printing og stamcelle teknologi. Forhåpentligvis vil vi anse dagens medisinpraksis som ren heksekraft i fremtiden. Vi vil kunne bruke kunstig intelligens til å forutse sykdommer og stille diagnoser, genmodifisering til å endre gener som fører til arvelige sykdommer, roboter til å fungere som et supplement i helsevesenet, 3D printing til å printe personalisert medisin, nye lemmer og organer, implanterte bio-chipper som leser vår helsedata i sanntid og stamcelleteknologi til å gro nye organer tilpasset oss. DNA sekvensering er blant annet falt en million-ganger i pris siden det først ble gjort i 2001, og er blitt mer tilgjengelig for alle. Det betyr at vi kan få mye bedre innsikt i vår egen helse, og forutse hvilke sykdommer vi kan komme til å utvikle i fremtiden. Som med all data, så fører det til innsikt som åpner for proaktiv handling.

For å trekke inn en annen dimensjon i teknologi som kanskje fremstår som mer nærliggende for folk flest, så skjer det veldig mye spennende innenfor AR (augmented reality) og VR (virtual reality). Apple har åpnet for at utviklere kan integrere AR i appene sine som utvilsomt vil by på mange flere bruksområder for teknologien. VR brukes i dag i mange felt, i alt fra bolig og bilsalg, til journalistikk, læring og terapi med bevist gode effekter. VR har vært hypet lenge, og jeg tror ikke det vil være slik at alle går rundt med et VR headsett- men jeg tror vi vil fortsette å se at VR gjør inntog i yrkesfag, retail butikker og utdanningsinstitusjoner verden over.

Så må jeg selvsagt nevne årets buzzord, AI. Den desiderte største utviklingen vi vil se over de neste årene er kunstig intelligens (AI) Folk har snakket om AI helt siden 1955, men mer har skjedd innenfor dette feltet i løpet av de siste fem årene enn de siste femti. AI hjelper oss med alt fra å diagnostisere sjeldne sykdommer til å optimalisere jordbruk til å personalisere læring til å vinne i verdens mest kompliserte spill; millioner ganger bedre og mer nøyaktig enn mennesker klarer. Utviklingen av AI er avhengig av enorme mengder data. I følge IBM så produseres 2.5 kvintillioner bytes data hver dag, som er så mye at hele 90% av verdens totale datamengde ble produsert i løpet av de siste to årene.

Og AI er ikke noe som hører til fremtidige science fiction scenario. Vi bruker det allerede aktivt via Facebook, Google, Siri og Amazon Alexa. Måten vi bruker AI idag ble ansett som helt umulig for noen år tilbake. AI være slik vi har sett elektrisiteten ha effekt i fortiden, den vil gi rom for enormt mange nye tjenester, produkter og verktøy som vi bare kunne drømme om i fortiden. Man kan også forestille seg hvordan det blir når vi simpeltent kan fortelle AI hva det er vi vil gjøre. Om du vil bruke blockchain for å styrke sikkerhet og personvern i bedriften, men ikke aner hvordan du skal bruke det- så forteller du kravspesifikasjonene til en kunstig intelligens som generer systemet og sluttproduktet for deg. Dette er bare noen få områder, men jeg tror kun det er menneskets fantasi som setter grenser for hvor teknologien vil føre oss i fremtiden.

Hvilke råd ville du som ung gitt de som henger etter i digitaliseringen? 

Her er rådene mange og vil variere avhengig av bedrift og kultur. Men overordnet så handler det om å sette mennesker først og inspirere dem til å ville bli bedre ved å gi dem en visjon som de personlig klarer å relatere til. Digitalisering i seg selv er ikke så spennende, det handler om hvilke muligheter teknologien gir oss til å nå flere, på en bedre og mer brukervennlig måte.

Glede flere med produktet man leverer. Så istedenfor å fokusere på at “vi må bli digitale for å effektivisere”, fokuser på hvorfor vi bør tenke nytt- hvilken impact vi kan få om vi lykkes. Mennesker drives av visjon og “purpose”, og den må ledere gi sine ansatte for å motivere dem til å tre ut av det trygge og kjente. Det er også viktig at bedrifter kommuniserer at de satser 100%. I alt fra kultur, til mål, til verdier, til visjon, ressurser og ansettelser. Det holder ikke å fikse litt på nettsiden og si at man er ferdig digitalisert. Det gjelder å ta en grundig analyse innover i bedriften og utfordre sine ansatte på å se hvilke områder som kan forenkles, forbedres eller fjernes fullstendig.

Og når man først har utfordret sine ansatte til å finne områder modne for endring, så må man gi dem muligheten, tilliten og ressursene de trenger for å handle. I usikre tider er det uvisst hva som er det riktige svaret, og da må det også være rom for å feile- kun da vil ansatte tørre å ta sjanser- sjanser som er helt nødvendige for å stimulere nytt. Kultur er også essensielt å bygge fra grunnen av. Som vi alle har erfart i mindre og større grad så holder det ikke lenger å ta en utdannelse og satse på at ferdighetene du tilegnet deg der vil holde livet ut. Verden er i kontinuerlig endring og det må vi også være. Derfor må ledere motivere ansatte til å gå fra en “fixed mindset” der målet er å være smarteste mennesket i rommet, til et “growth mindset” der man stadig lener seg fremover, få ut det beste i dem rundt deg, lytte og søker etter ny informasjon, stimuli og perspektiver som kan utfordre etablerte sannheter og inspirere nye ideer.

Alle snakker om digitalisering, men hvordan kan vi sørge for å legge til rette for å «gjøre digitalisering» fremfor å bare snakke om det?

Sett det som øverste prioritet i bedriften og sørg for at alle ansatte er engasjerte, ivrige og med på å drive det fremover. De som ikke vil være med, vil forsvinne på egenhånd. Gi talenter muligheten til å gjøre det. Gi dem autonomien, ressursene og tilliten som er nødvendig for å få prosjekter gjennom Slett hierarki og gamle prosesser. Spør ansatte hvor prosjekter pleier å stoppe opp. Lange prosesser, trege eller vage beslutninger og mangel på handlingskraft gjør at innovasjonen bremser. Ta tak i roten av problemet og løs det. Som leder er det viktig å snakke om digitalisering, men igjen så er det viktig å forstå at svært få tenner på et så vagt konsept som digitalisering. Spør deg selv- hvorfor digitalisering? Hva skal vi få til sammen? Hvem skal vi gjøre verden bedre for? Etter at de spørsmålene er besvart er det mye lettere å se hvilke områder som kan forbedres- og deretter bør man sette spesialiserte team på disse områdene for å gjøre buzzword til business.

Du har ofte påpekt at nøkkelen til digitalisering ligger i mangfold. Hvorfor er mangfold så viktig for å lykkes med det digitale skiftet?

Mangfold er viktig av mange grunner- men i denne konteksten så vil jeg trekke frem den mest relevante, nemlig at bedre mangfold er direkte korrelert med innovasjon og motsatt. Mangfoldige bedrifter har bedre bunnlinje, bedre produkter, bedre kultur og mer innovasjon. I tillegg til at mangfold er “den riktige tingen å gjøre” så er mangfold essensielt for å øke bunnlinjen. Jeg tror forøvrig at altfor mange ledere tror mangel på teknologi og digitaliseringsstrategi vil gjøre at de går under- men jeg tror at en mer nærliggende redning kan være i øke mangfoldet i bedriften, og spesielt andelen kvinner i ledelse.

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s