Hva er hemmeligheten til årets unge leder?

Årets unge

Nå er det to år siden jeg selv var kandidat til årets unge leder. Da årets vinner tok kontakt, måtte jeg sjekke ut hva som hadde skjedd på ung leder fronten siden den gang!

Christian Granly som til daglig er Sales Market Manager i Circle K, ble selv ordentlig overrasket, da han vant årets unge leder kåringen denne våren. Kanskje var det fordi han har en litt annen profil enn mange andre. I hvert fall tenkte han det selv. Men kanskje er det ikke så viktig med en tung teoretisk kompetanse for å være en god leder, og kanskje har mange av oss sett oss litt blinde på hva den perfekte leder skal være? For finnes egentlig den gode leder, eller finnes det mange mulige utgaver av mennesker som ønsker å være gode ledere for andre? Jeg tror på det siste, og der tror jeg at jeg har med meg Christian på laget også.

Ingen tung teoretisk kompetanse

Christian har ingen tung teoretisk kompetanse, men har begynt på ledelsesstudier ved siden av jobb. Her tror jeg noe av hemmeligheten begynner å utkrystallisere seg, og som det etablerte skolevesen virkelig bør lære noe av. Hvordan kan vi i dag ha lederutdannelser som ikke har noen som helst praksis? Det stiller jeg meg sterkt spørrende til og Christian skriver under på at han virkelig har sett nytten av å nå starte på utdannelse etter mange års praktisk ledererfaring. Du har liksom helt andre knagger å henge det på, og du kan teste ut teori i praksis underveis – sier Christian.

Begynte tidlig

Christan begynte som ledere allerede som 21 åring og har gått gradene fra førstelinje til der han er i dag, som mellomleder i Circle K. Her ligger kanskje også noe av hemmeligheten. Kan det være sånn at vi som starter tidlig, jobber hardt og målrettet fordi det er noe vi brenner for, og samtidig går gradene og lærer oss viktigheten av hvert eneste nivå skritt for skritt, blir gode ledere nettopp fordi vi har vært der selv? Christian påpeker at han har fått alle ledelsesutfordringer servert på en rekke, alt fra underslag til drita folk på jobb.

Han har selvfølgelig også hatt de som er supermotiverte, og som nesten ikke kommer fort nok opp av senga på en mandag morgen. Det viktigste han har lært av dette er at folk er ulike og det krever ulik lederstil. Kanskje det er noe av hemmeligheten bak god ledelse, at vi lærer oss å tilpasse oss ulike mennesketyper og er fleksible i egen væremåte?

Hva er det som gjorde du ble årets leder?

Selv tror Christian at han vant fordi han utmerket seg godt på caseløsningen, da han fikk tilbakemelding på at det ikke kunne vært løst bedre. Han tror han løste casen på en så god måte, nettopp fordi han hadde lært av en liknende situasjon som han har vært oppi tidligere som leder og gjenkjente situasjonen. Så vet jeg også at det krever gode resultater på 360 graders tilbakemeldinger fra kolleger, medarbeidere og leder, så det var nok mer enn bare en god løsning på caseoppgaven som gjorde at han vant. Ydmykhet er kanskje en viktig bestanddel av hemmeligheten?

Hvilke fordeler ser du ved å ikke ha tung akademisk kompetanse?

  • Lengre arbeidserfaring. Holder nå på med bachelor of management. Nå kan jeg henge det på reel arbeidserfaring og ikke tenkte scenarioer.
  • Blir mer naturlig ledelse, ikke styrt av rammer og verktøy. Det har blitt mye prøving og feiling. Kanskje det å våge å feile er endel av hemmeligheten?
  • Skal ha litt mer flaks for å komme noen vei uten utdannelse. Eller er flaks et utrykk for muligheter som kommer av hardt arbeid?

Hvordan har du kommet dit du er i dag?

Det er en god kombinasjon av hardt arbeid og bra folk rundt deg som ser og løfter deg, påpeker Christian. Kanskje er det å ha bra folk rundt deg som vil deg vel og løfter deg en viktig del av hemmeligheten?

En liten fun fact om Christian er at han egentlig er en tung PC geek og har vært på flere av samlingene til The Gathering. PC og trening er min type mindfullness – sier Christian. Ellers er han ganske A4. Kanksje det også er endel av hemmeligheten at man våger å dyrke sine fun facts, eller diagnoser som jeg pleier å kalle det?

Tre gode råd til fremtidens unge ledere

  • Ha respekt for erfaring og kunnskap, selv om du ikke har det selv.
  • Vær ydmyk overfor erfaring, men ikke nødvendigvis alder.
  • Ting ordner seg, tenk over hvorfor vi unge stresser rundt og at de mer erfarne lederne står i ro når det stormer. Å utvise trygghet er en viktig lederegenskap.

Hvor er du om fem år?

– Driver med noe jeg syns er utrolig kult. Jobber med mennesker, opplever variasjon i hverdagen og opplever at alle dager er forskjellig. Jeg har dyktige folk over og under og ved siden av meg, lærer noe nytt hver dag og får mulighetene til å levere på et nivå som andre anser som et kvalitetsstempel i seg selv, fordi nettopp vi har levert det.

Kanskje er det noe av hemmeligheten at gode leder er opptatt av å lære noe nytt hver dag, opptatt av å jobbe med dyktige folk og opptatt av å levere?

Hva sier folka dine om deg?

– De sier at jeg maser fælt, men at det er et positivt mas, som de liker. Når jeg slutter med det i perioder, så går det ikke lenge før det etterlyses. De sier vel at jeg er utrolig engasjert.

Kanskje det er noe av hemmeligheten, et sterkt personlig engasjement?

Om ledelse i fremtiden påpeker Christian at det vil være en støttefunksjon, og han har troen på at lederrollen vil eksistere i en eller annen form. Med sånne ledere har jeg også trua på det!

Nå har du fått ta del i noe av hemmeligheten til årets unge leder. Hva er din hemmelighet?

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s