Kjære anonymt nettroll!

Nettroll

For to dager siden mottok jeg en anonym kommentar på egen blogg, som jeg anser som søppel. Vi har alle et ansvar for å si i fra, det gjør jeg her.

En liten kommentar, stort engasjement

Kommentaren gikk rett i søppelkurven der slike kommentarer hører hjemme, men vi kan ikke bare godta slik oppførsel og la det gå i glemmeboken. Selvfølgelig tenkte jeg over kommentaren, og det stikker litt, men jeg bestemte meg for å svare. Jeg la først ut en liten kommentar på Facebook, som skapte mye engasjement også i andre sosiale kanaler. Allerede flere tusen visninger, så det er tydelig at dette er noe som engasjerer oss. Kommentarer som modig, rakrygget, flott returpassning og elegant håndtert var noen av kommentarene. Hvorfor engasjerer det i så stor grad når vi tør å sette ned foten og si i fra? Jeg tror kanskje vi gjør det alt for sjeldent. Det letteste er å ta det inn over seg og håndtere det for seg selv, men hva vil det endre? En klok venn kommenterte, at det verste er å bli oversett og ignorert. Her møter jeg deg som kom med denne kommentaren, og både ser og hører deg. Kanskje har du en lang vei å gå, og trenger noen grunnleggende råd. Alt begynner med små skritt. Jeg mener vi alle har et ansvar for å si i fra hvor grensen går, og for å sette en standard for oppførsel også på nett. Vi må kunne forvente like mye av hverandre på nett som når vi møtes ansikt til ansikt. Her er nok ikke alle like bevisste. Tør vi ikke gi direkte tilbakemeldinger til en person og stå ved det ved vårt fulle navn, så kan vi heller la være.

Min invitasjon til nettrollet

Kjære anonymt nettroll!

Jeg blir både litt lei meg, skuffet og undrende til hvorfor du tillater deg å komme med personlig kritikk og kommentarer på nett, og det i tillegg også anonymt. Mange som opplever dette daglig. Selv har jeg heldigvis opplevd lite av dette, men fikk en anonym kommentar fra deg i dag på egen blogg, som jeg anser som søppel. Tenker du egentlig over at det sitter et menneske også på andre siden? For meg handler konstruktive tilbakemeldinger om en dialog mellom to personer, der det grunnleggende er at man ønsker å gjøre hverandre bedre. Hva er ellers hensikten din? Vi kan godt være uenige og diskutere dette, men da gjør vi det som like parter med fullt navn. Vi har heldigvis alle rom for forbedringer, men vær så snill å ha litt mer respekt for deg selv enn å komme med negative personbemerkninger uten å tørre å stå for det. Jeg står her med fullt navn, og da forventer jeg det samme av deg. Ta gjerne kontakt om du ønsker å treffes over en kaffe, du vet hvor du finner meg.

Vi er alle folk, så da oppfører vi oss også som folk.
Ønsker deg en god helg.

Hilsen Christoffer Hovde, med fullt navn.

5 enkle råd til folk som ønsker å oppføre seg som folk, også på nett

1: Tenk at det sitter et helt menneske på andre siden, du er ikke unnskyldt bare fordi du gjemmer deg bak din dataskjerm.

2: Uenighet gir vekst, personlig angrep bryter ned og hører ikke hjemme noe sted.

3: Ha nok respekt for deg selv, til å la være å komme med negative personbemerkninger uten å tørre å stå for det ved fullt navn.

4: Konstruktive tilbakemeldinger handler om et grunnleggende ønsker om å gjøre hverandre bedre, gi rom for refleksjon, eller presentere nye perspektiv. Om du kun har et ønske om å tømme din mentale søppelsekk, la være.

5: Tenk at du alltid skal kunne se personen du snakker til i øynene igjen.

Vi kan ikke love deg gode ledere

En HR direktør jeg møtte for ikke så lenge siden sa det så fint: Vi kan ikke love våre potensielle nyansatte at de vil komme til en virksomhet med gode ledere, men det vi kan love de, er at alle lederne hos oss er opptatt av å utvikle seg selv for å bli bedre ledere. Det er heldigvis en livslang reise både det å være menneske og det å være leder. En reise der vi alle trenger folk rundt oss som gir både ros og konstruktive tilbakemeldinger. Jeg er overbevist om at vi kommer lengst med tilbakemeldinger som bunner i en omsorg for hverandre. Ingen tjener på å få en mental søppelsekk tømt over seg. Dette er min måte å vise deg som anonymt nettroll at jeg tar deg på alvor og viser deg herved min omsorg.

Ingen popularitetskonkurranse

Om du er uenig i noe av det jeg skriver, den jeg er, eller det jeg gjør, så er det din rett til å være det. Jeg forlanger alikevel at du gjør det på en saklig og konstruktiv måte, akkurat slik jeg ville gjort det med deg og hvilken som helst annen person. Det å være menneske og leder er ikke en popularitetskonkurranse, og vi kan ikke alle like alt ved alle, sånn er det bare. Vi skal allikevel tenke oss godt om hva vi ønsker å oppnå med ytre oss om noe, spesielt når det går direkte på person. Har det ingen hensikt å ytre seg annet enn å få kastet fra seg litt dritt, så er det lurt å la være. Jeg er veldig glad for at jeg nå fikk denne kommentaren fra deg, og du ga meg en gylden anledning til å ytre meg om en oppførsel på nett jeg til stadighet blir forbauset over at noen tillater seg. Det takker jeg deg for.

Jeg venter med åpne armer på en kaffeinvitasjon. Våger du kjære anonyme nettroll?


Innlegget er også publisert på DagensPerspektiv.no 10.02.15

2 thoughts on “Kjære anonymt nettroll!

  1. Min erfareing er at når jeg møter usaklighet med saklighet og har en spørrende holdning, så er det en fin måte å komme folk i møte når de er sinte i utgangspunktet. Hvis jeg spør etter deres mening er det ofte at de får ut nettopp det de opplever at ingen er interessert i. Dette siste er selvsagt en tolkning fra min side. Det er som om behovet for å ta meg mister litt av piffen når jeg møter vedkommende på det han sier.

    Mulig at jeg bare har vært heldig med folk jeg har møtt på nett, men jeg synes det sier noe når jeg kun har moderert eller fjernet ca 10 kommentarer av mer enn 10 000 på den ene bloggen min.

    Synes du møtte vedkommende på en fin måte når du foreslo en kaffe (selvsagt under forutsetning av at du faktisk er åpen for å møte vedkommende). Jeg er ellers ikke så opptatt av at folk bruker navn (som kan forfalskes), jeg er mer opptatt av å bli møtt som et likeverdig menneske. Jeg mener at det er budskap og innholdet i teksten som betyr noe, ikke hva personen heter.

    1. Hei Anne Helene,

      Et godt råd du kommer med angående å møte mennesker på det de sier. De aller fleste har bare et behov for å bli hørt og slike kommentarer er ofte et tydelig tegn på det. Har nok samme opplevelse som deg og har vært lite utsatt for stygge kommentarer selv. Tenker allikevel at vi har et ansvar for å si i fra, ikke minst for barn og unge som vokser opp i en verden der dårlig nettoppførsel er hverdagskost. Vi kan sette gode standarder for generasjonene som kommer. Helt enig at innhold er viktig, men foretrekker å vite hvem jeg snakker med. Kaffen står stående som et tilbud og jeg stiller selvfølgelig opp om invitasjonen kommer!

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s