Innovasjon i praksis – veien til den andre siden?

417554_large

Denne uken ble den nye norske innovasjonsboken lansert. Jeg tok en prat med Christine Larsen (Hovedforfatter) om innovasjon, ledelse og kule konsulenter.

Christine Lundberg Larsen er hovedforfatter for kapittelet innovasjonsledelse i den nye innivasjonsboken med tittelen: Innovasjon i praksis – veien til den andre siden. Hun jobber i dag som Leder for Salg og Kundeservice i Gjensidige og ble i 2014 kåret til Årets leder i Divisjon Privat. Christine er lidenskaplig opptatt av innovasjon og ledelse. Her kan du lese hva hun mener om saken.

Maskuline styrker

Innovasjon er et relativt nytt fagområde. Det er først de sist ti årene faget har blitt en naturlig del av høyskoleutdanningen her i landet. Når vi snakker om innovasjon tenker vi ofte på selskaper som Google, Amazon, Tesla og Nasa. Innovasjon har frem til nå i stor grad handlet om nye store oppfinnelser, det å være risikovillig og ha masse guts. Typiske maskuline styrker.

Hvilke innovasjoner har livets rett?

Gjennom bokprosjektet er vi mange ildsjeler som har dykket dypt ned i innovasjonslitteraturen, lest forskningsrapporter og mange ulike studier på innovasjon. Dette arbeidet har lært meg mye, blant annet at kule Petter Smart oppfinnelser flopper hele 9 av 10 ganger, mens innovasjoner med utgangspunkt i kunders og brukeres behov har vesentlig større suksessrate. Hvorfor er vi alle da fortsatt så besatt av Petter Smart?

Kule konsulenter vs egne ansatte

Etter gjentatte stilige kreativitetssamlinger med kule konsulenter har jeg erfart at dette sjeldent blir noe mer konkret enn nettopp det en morsom samlig med kule konsulenter. Dine egne ansatte derimot, er din viktigste innovasjonsressurs. Det er ofte lett å glemme. Hvem blir vel profet i eget land? Det har lært meg at virksomheter investerer mest i produktinnovasjoner, mens det er innovasjon innen områder som kundekommunikasjon, betjeningsløsninger og organisasjon som gir den høyeste inntjeningen. Kanskje er det på tide å løfte frem flere av våre interne profeter?

Feminine styrker

Det å forstå behov, inkludere og lytte til sine ansatte, jobbe med kommunikasjon og organisasjonsutvikling. Det er vel typiske feminine styrker? Mitt poeng er at vi som innovasjonsledere og ledere generelt, må være særlig oppmerksom på mangfold og viktigheten av samarbeid. Vi trenger både de maskuline og de feminine styrkene, men skille går ikke nødvendigvis mellom kvinne og mann. Utnytter vi det mangfoldet vi har, og den drivkraften som finnes i hver enkelt, eller hemmer vi og begrenser andre? De beste løsningene kommer i prosesser som tar inn i seg ulike synspunkter og perspektiver, som representerer mangfoldet hos kunder, brukere og medarbeidere. Dette har blant annet arkitektfirmaet Snøhetta lykkes svært godt med. I sine arbeidsprosesser inviterer de inn representanter fra mange ulike bransjer og fagområder. Der må deltakerne ta hverandres perspektiver gjennom prosessen og blir derfor nødt til å sette seg grundig inn i andres situasjon. Det kunne vi alle kanskje hatt godt av å gjøre enda mer av i hverdagen? Både som ledere og medmennesker.

Vi må løfte frem de sterke stemmer

Vi som innovasjonsledere må balansere det å heie frem de sterke stemmene, og å gi plass til de som ikke snakker så høyt men sitter med avgjørende innsikt og kompetanse. Regjeringen har så vidt begynt å snakke om «den nye normalen», hvordan Norge skal lykkes med fortsatt økonomisk vekst ved siden av oljen. I tillegg vet vi at tiden som kommer blant annet vil preges av økt akselerasjon og økt kompleksitet. Da er det lett å bli opphengt i teknologi og prosesser, men alt handler egentlig fortsatt kun om mennesker. Fremtidens innovasjonslederhelt inkluderer, er komfortabel med å dele makt og evner å løfte talentene frem. Er du klar for fremtiden?

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s