Bloggermakt i sofaen

 

keyboard-couch-sofa-design-1PF Innovativt Nettverk inviterte meg til å delta i panelet for sofaprat om Bloggermakt. Jeg tenkte YES! men kalenderen sa noe annet. Her får du allikevel vite hva jeg mener om saken.

Sofaprat

Det er en god og dyktig gjeng som nå skal slå av en uformell sofaprat rundt temaet bloggermakt. Her vil du i panelet møte Nils Apeland (Kommunikasjonsrådgiver, forfatter og høyskolelektor), Ingfrid Landsnes (Daglig leder i Organisasjonsrådgiveren), Astrid Valen-Utvik (Konsulent innenfor sosiale medier og kommunikasjon i sitt eget selskap Valen-Utvik), Heidi Nordby Lunde (Politiker i Høyre og fast møtende stortingsrepresentant) og ordstyrer Even Sandvold Roland (Communications Manager i Adecco). Jeg liker sofaprat termen, men kunne ikke finne noen definisjon på ordet ved søk på nett. Jeg vil allikevel tenke på det som en hyggelig prat, uformelt, komfortsone, intimt og det å komme litt tett innpå. Så gjenstår det å se om dere som publikum opplever det samme. Jeg har trua! Sofaprat er litt som en blogg. Der kan man dele sine refleksjoner, tanker, erfaringer, og kunnskap uten at det må være en perfekt avhandling som fyller alle regler og retningslinjer. Det er på en måte noe uferdig som ikke blir ferdig før praten rundt hvert innlegg begynner, det er et vesentlig aspekt ved sosiale kanaler. Noen glemmer ofte det.

Makt

Makt er et mye omtalt begrep og ofte tenker vi på makt i negativ forstand. Makt er kun negativt om det ikke brukes riktig, men vi må ikke frykte det så mye at vi ikke tør bruke det når det kan være nødvendig eller nyttig. Det må vi være oss selv bevisste uansett om vi er ledere, bloggere, foreldre eller medmennesker. Makt hentyder det å få noe til å skje.  Statsviter Robert A. Dahl sier i sin definisjon at person A har makt over person B om person A får person B til å gjøre noe den ellers ikke ville ha gjort. Max Weber har en annen men liknende definisjon der makt betyr at ett eller flere mennesker sin sjanse til å få igjennom sin egen vilje i sosial samhandling, selv om deltakere i det kollektive liv skulle gjøre motstand. Da har vi avklart maktbegrepet, så la oss nå se litt på spørsmålene.

Spørsmålene:

1: Hvorfor blogger du?

Hovedårsaken til at jeg startet å blogge er at jeg ønsket å dele operativ og praktisk ledererfaring, dele min personlige historie og en leders hverdag. Jeg har stor tro på åpenhet og gjennomsiktighet både som person og i rollen som leder. Selv savnet jeg slikt innhold da jeg var fersk som leder, nå ønsker jeg å gi noe tilbake. Ved å by på meg selv og dele kunnskap får jeg mer enn i pose og sekk tilbake. God eksternkommunikasjon i form av blogg er også veldig god internkommunikasjon, det glemmer vi ofte. Det har gitt meg et unikt nettverk og gode menneskemøter jeg aldri ville vært foruten.Jeg blogger i hovedsak om ledelse, kommunikasjon, sosiale medier og nå også om master oppgaven min som skal leveres våren 2015. Dette er tema jeg personlig interesserer meg for, men jeg inviterer også interessante gjestebloggere rundt tema som jeg ønsker mer kunnskap om. En læringsarena både for andre og meg. Vil også legge til at ligger mye god læring i å lære å formulere seg, reflektere rundt tema og faktisk ta seg tid til å stoppe opp i en travel hverdag. For meg er det å skrive også et pusterom. Mer om hvorfor jeg blogger kan du lese her i intervjuet med flere kjente toppledere om hvorfor vi blogger.

2: Hva er bloggsuksess for deg?

Det viktige for meg når jeg startet opp min egen blogg var min motivasjon for å gjennomføre dette fult ut. Jeg hadde lenge som ung leder savnet ledere som delte av sin praktiske erfaring fra operativ ledelse og ikke kun når de var blitt seniorkonsulenter etter en lang lederkarriere. Hvor var de unge stemmene, som kunne bidra til en åpen samtale rundt det å være ung leder? Det vil alltid være mange like utfordringer man møter som ledere uansett alder, men jeg vil også hevde at det finnes en del utfordringer som man kanskje kun møter som ung. Jeg har mine mentorer og folk rundt meg som er gode diskusjonspartnere, men jeg vil også si at man er dum om man ikke ser potensiale av så mange dyktige og kompetente mennesker på ett og samme sted som er samlet i Sosiale Medier. Som jeg skrev i et tidligere blogginnlegg om hvorfor du som LederGeek skal være aktiv på sosiale medier: SoMe er min mentor! For å komme til kriterier for suksess, så er det for meg flerdimensjonert. Først og fremst er det for meg det sosiale aspektet ved sosiale medier som er det viktigste. Det at jeg får muligheten til å møte inspirerende, dyktige, gode og kunnskapsrike mennesker gjennom dialog og synlighet i sosiale medier, ville jeg ikke vært foruten. Som en liten historie på hva jeg legger i ordet suksess der er når jeg når for andre gang på et år reiser til Stavanger i forbindelse med Norsk Lederkonferanse og arrangerer for andre gang også en privat middag på ettermiddagen for hyggelig folk jeg har møtt gjennom sosiale medier. Første gang var vi rundt 10 stykker, denne gangen er antallet doblet. Der det er hjerterom er det husrom. Skal selvfølgelig ikke stikke under en stol at det er moro å se at antallet lesere av bloggen stadig øker, men kvalitet fremfor kvantitet også her.

3: Hva slags makt ligger i en blogg?

Det ligger generelt mye makt i de ordene vi velger og det vi sier. Som jeg skrev i mitt innlegg forrige uke, der jeg delte to personlige historier om min første leder og min første lærer, er det viktig å være bevisst på at et ord eller en liten setning du sier kan feste seg et helt liv hos et annet menneske. Samtidig skal man ikke være redd for å kunne utrykke sin mening, og også av og til bomme litt. Vi er da bare mennesker som sitter bak skjermen og forsøker å dele våre kunnskaper og erfaringer i håp om at det kan være til nytte for noen. Det vet jeg av erfaring at det er mange som har, kanskje ikke av alle innlegg, men noen små drypp her og der er mer enn godt nok. Om flere som meg bruker SoMe som sin mentor, så er det klart at det ligger noe påvirkningskraft der. Vil heller

4: Hvordan måler du effektiviteten?  (-antall klikk eller tilbakemeldinger?)

Det nærmeste jeg kommer måling er antall sidevisninger og shares i sosiale medier. Ikke det viktigste, noe derimot dialog, deling og innsikt i andres historier er.  Jeg reflekterte nylig over veien dit bloggen er i dag nå nylig da jeg feiret 6 måneder som blogger. I starten var det mange som lo, nå er det få som ler. Det er god nok måling av effekt for meg!

5: Hva er en seriøs blogg?

Ordet seriøs betyr å ta ting på alvor, være profesjonell og alvorlig. Så får det være opp til hver enkelt hvor seriøs man ønsker å være. Blogger jeg selv følger balanserer godt det å være seriøs, profesjonell, faglig dyktige, samtidig som man også byr på seg selv, er personlig og har en stor dose selvironi. Ville være slitsomt om man skulle sitte og vurdere hver eneste setning inn i det perfekte. For meg er ekthet og det å finne sitt preg seriøst, vi må la mennesker være mennesker og blogg være blogg.

6: Hva kan en blogg bety for deg eller for selskapet du jobber i, og hva kan kommunikasjonmiddelet blogg gjøre for deg?

Blogg kan bety så mangt, og det viktige er at du finner ut av hva du ønsker at bloggen skal gjøre for deg. Først når du vet hvem du ønsker å henvende deg til, om bloggen skal være privat eller for virksomheten, om du skrive om fag eller person eller en salig blanding, ja først da vet du også hva du ønsker at bloggen skal bety for deg eller din virksomhet. For noen blir kanskje også veien til mens man går, men jeg vil allikevel oppfordre alle til å tenke litt igjennom de grunnleggene rammene før man setter i gang. Kanskje ønsker du å avklare med arbeidsgiver, eller så kjører du på og ber om tilgivelse i etterkant. Vi er alle forskjellige. For meg personlig har det betydd nye muligheter, utfordringer, utenfor komfortsonen, læring, unikt nettverk, oppdrag, gode menneskemøter, mulighet for å bidra og påvirke. Det er utrolig hvordan kun litt synlighet åpner mange dører.

8: Hva kan du få ut av å skrive eller lese en blogg?

Dette har jeg sagt mye om allerede men for å oppsummere kort, vil jeg si at det å lese en blogg kan gi deg mye god læring og innsikt i andres erfaring og refleksjoner. Det er allikevel ikke før man selv begynner å produsere og bidra at moroa begynner. Da blir læring til erfaring, deling til dialog og medier til sosiale medier. Det starter med å lese, men la det ikke kun bli med det.

Stup i det

Panelet vil under sofapraten dele sine beste tips til oppstart av blogg. Mitt beste tips til oppstart av blogg er å stupe rett i det, lære av flinke folk og ikke bry deg om de som ikke har troen. De kan bare la være å følge. Flere tips delte jeg her etter 14 dager med blogging. Kanskje vil mange le, men du ler sist!

“Det vil bli god tid til spm fra salen, selv svarer jeg gjerne på spørsmål i kommentarfeltet under!” – Click to Tweet

KLIKK HER for å lese mer om arrangementet og meld deg på. Ønsker både deltakere og panelet et fint arrangement!


Om Christoffer Hovde: Leder eget selskap, foredragsholder, rådgiver, blogger, nestleder i PF Innovativt Nettverk, Adv. Boardmember Norsk Lederkonferanse. Du er hjertelig velkommen til å slå av en prat på Twitter, Facebook, Instagram og LinkedIn. Flere innlegg kan du lese på bloggens startside ChristofferHovde.com. Trykk FØLG og legg igjen epostadressen din øverst til høyre, for å motta en epost når jeg publiserer nye innlegg. Del gjerne innlegget videre om du liker det, og jeg setter stor  pris på om du ønsker å dele dine refleksjoner i kommentarfeltet under.

One thought on “Bloggermakt i sofaen

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s