Min første leder og min første lærer – To personlige historier

hjxxhd92-1346203735

Denne uken deltok jeg for første gang som veileder på Global Dignity Day. Det var en gripende dag. Her får du to personlige historier som har betydd mye for meg i min oppvekst.

Hva er en verdighetshistorie?

Global Dignity er en uavhengig, ideell organisasjon som fokuserer på alle menneskers rett til et verdig liv. Organisasjonen ble stiftet i 2006 av blant annet vår egen Kronprins Haakon. I følge organisasjonens egen nettside er en verdighetshistorie en opplevelse eller hendelse som viser hvordan verdighet kan være et styrende prinsipp for våre handlinger. Verdighetshistoriene er eksempler på hvordan andre har løftet egen verdighet, eller om hvordan du har løftet andres verdighet. Hensikten er å vise at verdighet angår oss hver dag, og er noe vi kan påvirke i måten vi oppfører oss på, mot oss selv og mot andre.

Mine personlige verdighetshistorier

Som veileder skal du lede opplegget for en skoleklasse på første trinn på en videregående skole. Jeg var så heldig å få lov til å være veileder på Hersleb vidergående skole denne dagen. En engasjert og reflektert klasse møtte meg. Den ene timen alene med klassen gikk som en lek, tross bekymringer i forkant for hvordan dette egentlig ville gå.  Bekymringene for at  ingen ville fortelle sin historie og at det var et vanskelig begrep å reflektere rundt for ungdom var raskt borte. Jeg ble virkelig imponert! Vi startet dagen med en fellessamling, der hele skolen var samlet for en kort introduksjon fra hovedveileder som denne gang var Yvonne Fosser (HR sjef i HP Norge). Deretter var det klart for videohilsen fra Kronprins Haakon Magnus før vi veiledere gikk med hver vår klasse til hvert vårt klasserom. Hovedbudskapet til Kronprinsen var at vi alle kan utgjøre en forskjell hver eneste dag. Det gjør godt å tenke på. Selve timen startet med at vi laget felles kjøreregler, der innspillene fra elevene var at det var viktig å vise respekt, lytte aktivt, ikke le, være fokusert på den som forteller og at alle historier er gode nok. Det var også viktig at verdighetshistoriene hadde en positiv avsluttning. Denne dagen har som hensikt å ha et positivt fokus på verdighet og refleksjon rundt dette begrepet. Det var et fantastisk klassemiljø jeg opplevde i klassen jeg fikk lov å veilede. Som jeg sa til klassen avsluttningsvis, fikk jeg nesten lyst å begynne på videregående skole igjen.

IMG_6834

Min første leder

Dette er en historie som har betydd mye både for min personlige og min profesjonelle utvikling. Det er merkelig hvordan noen setninger fester seg og som blir noe en lever etter fra den dagen av. Historien begynner en vinterdag da jeg som ung gutt jobbet som trallegutt. Mitt neste mål var å få lov til å jobbe inne på varehuset. Målet var snart i sikte, da jeg skulle fylle 18 år den påfølgende sommeren. Vinteren var tung, og du kan bare forestille deg hvordan det er å trille lange rader med handlevogner, kun med håndkraft i det snø, slaps og is fester seg til hjulene. Det var til tider virkelig en stor prøvelse. Da min første leder så meg strevende ute på parkeringsplassen og kanskje en liten smule frustrert, tok hun meg til siden og slo av en liten prat. Hun spurte meg hva jeg var så skuffet over? Jeg svarte at det var frustrerende å måtte håndtere så få vogner av gangen, og aldri se at det ble fullt i vognstativet der man skulle fylle på. Hun responderte raskt med en et budskap som har festet seg og som jeg forsøker å etterleve den den dag: Gjør alltid ditt beste, det du sår nå, vil du kunne høste senere. Hun forklarte videre at selv om jeg selv ikke så resultatet, så er det alltid noen andre som ser det arbeidet du legger ned. Ingen kunde var uten vogn, men det ble heller aldri fullt, når jeg tenker tilbake så var vel det også et budskap om det å sette en grense for hva som er godt nok. Min leder sa til meg avsluttningsvis for å eksemplifisere setningen hun nettopp hadde gitt meg: om du bare forsøker å dytte 1 ekstra vogn hver gang, eller bare forsøker å dytte dem noen sekunder raskere så vil du alltid bli litt bedre i morgen enn det du var i dag. Stor suksess er også oppnådd i små steg, så fra den dag har jeg alltid forsøkt å dytte litt ekstra hver eneste dag.

Min første lærer

Jeg husker det som det var i går. Min klasseforstander på barneskolen som også fulgte klassen vår gjennom hele barneskolen er en av de mest inkluderende og omsorgsfulle lærerne jeg har møtt på min vei. Hun er virkelig et godt eksempel på en lærer som utgjorde en forskjell i manges liv. Historien startet etter en periode der en gutt i klassen ble mobbet på grunn av sine raserianfall. Barn som vi var, så var det dessverre litt gøy å terge på oss “sinnataggen” og det utartet seg etterhvert til mobbing av en enkelt elev. Det fine med denne historien er at vår klasseforstander virkelig var oppmerksom og samlet noen av elevene i klassen for et råd. Der fortalte hun hvordan hun opplevde dette og hva hun ønsket at vi sammen gjorde for at “sinnataggen” skulle føle seg inkludert i klassen og kanskje få bedre kontroll på sitt sinne. Når jeg tenker meg om, så må det ha vært ganske ensomt og gjort ganske vondt å bli ertet slik. Det tror jeg ingen av oss er stolt av i dag. Løsningen ble at vi sammen med klasseforstander ble enige om at vi skulle hjelpe denne eleven å telle til 10 når han ble sint. Vi var alle villige til å hjelpe til og etter en periode så vi store endringer. Denne eleven var mindre sint, ble inkludert i klassemiljøet og ble også raskt en naturlig del av klassen igjen. Samtidig følte vi alle at vi hadde bidratt til noe godt i felleskap og at dette var resultat av en sterk laginnsats.

Tilbakemelding fra fornøyde elever

Etter dagen satt jeg virkelig igjen med en god følelse og det frister stort å gjenta dette igjen neste år.  Kanskje også som hovedveileder? Det var ekstra hyggelig å gå helgen i møte, da jeg mottok denne meldingen fra Marie Wern som er rådgiver på Hersleb videregående skole:

IMG_6845

“Tenker du over at et ord eller en liten setning du sier, kan feste seg et helt liv hos et annet menneske?” – Click to tweet


Om Christoffer Hovde: Leder eget selskap, foredragsholder, rådgiver, blogger, nestleder i PF Innovativt Nettverk, Adv. Boardmember Norsk Lederkonferanse. Du er hjertelig velkommen til å slå av en prat på Twitter, Facebook, Instagram og LinkedIn. Flere innlegg kan du lese på bloggens startside ChristofferHovde.com. Trykk FØLG og legg igjen epostadressen din øverst til høyre, for å motta en epost når jeg publiserer nye innlegg. Del gjerne innlegget videre om du liker det, og jeg setter stor  pris på om du ønsker å dele dine refleksjoner i kommentarfeltet under.

One thought on “Min første leder og min første lærer – To personlige historier

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s