En headhunter ga meg et råd som satte spor.

325

For en stund tilbake ble jeg kontaktet av en headhunter. Vi hadde en hyggelig og lang samtale, men ett råd fikk meg til å tenke. Har vi virkelig ikke kommet lenger?

Rådet

Både på Facebook og på Twitter skapte den lille setningen et voldsomt engasjement da jeg la den ut. Jeg ble overveldet over hvor mange som mente noe om dette. Det viser at det finnes et stort engasjement for mangfold der ute, og at vi har kommet langt allerede.  Vi må snakke om mangfold som en totalitet og ikke bare enkeltsaker som feks kvinner, legning eller ulike type minioriteter. Vi må stå sammen for å kunne skape et samfunn med plass til alle. Sammen kan vi utgjøre en forskjell.

Dyktig headhunter

Ingen tvil om at det var en dyktig headhunter jeg møtte, som ga kloke råd. Tenker allikevel at det er synd for samfunnet at vi ikke er kommet lenger. Jeg står veldig trygt i den jeg er, men jeg er redd for at andre som møter dette som en utfordring i flere sammenhenger kanskje til slutt blir motløse? Stiller meg også litt undrende til at noen der ute kan velge bort gode kandidater på grunn av annerledeshet i en eller annen form. Har de ikke skjønt at mangfold er utviklende for en bedriftskultur?

Helt i orden å tulle litt

Jeg synes det er helt i orden at noen tuller det litt bort når det snakkes om at heterofile har ingen behov for å fortelle at de er hetero, så hvorfor skal homfile måtte gjøre det? Det skal ikke være for gravalvorlig. Vi må også selv lære oss å ikke ta oss selv så høytidelig og det viser igjen at det er noe normalt og noe vi selv er komfortable med. Dessverre er vi ikke alltid kommet så langt som vi ønsker å tro. Det viktige for meg er ikke seksuell legning, men at vi kan leve i et samfunn der det er plass til alle uansett type annerledeshet. Som jeg har skrevet om tidligere, må vi gjennom mangfoldsledelse fokusere på å utvikle mennesker til å bli gode versjoner av seg selv, ikke dårlige kopier av hverandre! Jeg selv vil kunne snakke om min samboer som han og ikke måtte si hun eller hen fordi jeg er redd for konsekvensene. Jeg vil også at andre skal føle seg trygg på å kunne være seg selv som de er og at vi lærer neste generasjon at vi er gode nok som vi er. Det ligger så mye verdifullt i mangfoldet, og i dette ligger fremtidige virksomheters innovasjonsevne som blant annet virksomheten Seema er et godt eksempel på. De sier det slik:

“Mangfold gir muskler og konkurransefortrinn. Gode ledere utnytter det unike!” – Seema Click to Tweet

Dårlig match?

Er enig at denne hodejegeren kanskje ikke matchet kandidat med virksomhet så altfor godt i dette tilfellet, men kanskje den også så at det kan finnes en åpning for det også i denne virksomheten. Det er ikke legning som definerer en person, og derfor er det kanskje et godt råd å ikke la dette bli førsteinntrykket? Vi legger ofte ansvaret på kandidaten og enkeltindividet, men jeg mener at vi som samfunn og individer må ta ansvar for å skape et samfunn som vi alle ønsker å leve i. Ikke bare si at du kan la være å ta del i den delen av samfunnet som ikke aksepterer deg. Det blir for meg for enkelt. Mye jeg kunne sagt om dette, men jeg synes Kristin Botnmark (Forfatter av boken Raushetens grenseland) oppsumerte det så fint i følgende setning:

“Hver og en av oss kan gjøre en forskjell hver eneste dag ved å tenke på hvilke ord vi bruker, hvem vi selv rekrutterer, hvem vi omgås med, vi må ta det personlig og VÆRE den endringen vi ønsker å se.”

Velge bort?

Det blir for enkelt å si at det blir opp til en selv å velge å ikke jobbe for virksomheter som kanskje ikke har plass til et mangfold. Hva om man kanskje ønsker å prøve å skjule dette for å komme inn, for så å kunne påvirke til en endring? Det hadde vært en spennende utfordring! Jeg sier ikke at det finnes et enkelt svar. Synes selv det kan være vanskelig å være bastant rundt dette temaet, men jeg tror det er viktig at vi snakker om dette åpent og ikke bare tenker at den kampen allerede er vunnet. For det er den i aller høyeste grad ikke!

Er du selv bevisst på å VÆRE den endringen du ønsker å se hver eneste dag? – Click to Tweet


Innleget er også publisert på:

16 thoughts on “En headhunter ga meg et råd som satte spor.

 1. Det er ikke så rent sjeldent at jeg blir litt skamfull over å høre hva bransjekollegaer får seg til å si og mene, også med visshet om et jeg selv er en fyr som er godt kjent for å være rimelig krystallklar i mine egne uttalelser selv om jeg selekterer med bruk av tall eller farger eller sjablonger.

  Du burde kanskje duse ned avsnitt to hvor du mener at dette var en “dyktig” headhunter som ga kloke råd, – husk at ord og setninger kan høres likt ut fra alle kanter og “gode råd” kan lastes ned fra en app som er tilgjengelig for alle. Jeg oppfordrer til å si fra og til å fortelle hvor skapet står, og har etter hvert fått en ganske fet liste med innspill fra mennesker som deler sine opplevelser fra både hodejegere og spirrevippene i bemanningsbransjen som jeg vurderer å gjøre noe med i beste Kagge-stil 🙂

  Jeg liker tanken om å “snike seg inn” i bedrifter som ikke har plass til mangfold, men med overvekt av kandidater som ikke vil noe annet enn å kopiere fra andre og ikke minst ofre identiteten sin for å “passe inn” så sier det seg selv at det blir vanskelig for oss som vil noe annet.
  Hva kan man gjøre?
  Stå på?
  Ikke gi seg?
  Vi har ikke kommet “lenger”, og jeg tror ikke at vi noen gang vil komme dit – det være seg legning eller verdisyn eller tro og tvil eller hva det kan være siden vi tross alt snakker om mennesker.

  Blir spennende å følge med på en debattsttorm i kommentarfeltet, og helst noe som strekker seg litt lenger enn superlativer og rosa hjerter og smilefjes.

  Mvh
  Morten Besshø

  1. Skamfull trenger du ikke bli, men jeg blir undrende rundt hvilken betydning det mener dette måtte ha for å være en kvalifisert kandidat til det gjeldende oppdraget. Ut i fra headhunterens forutsetninger og bakgrunn, mener jeg at det bli gitt gode råd ifht at jeg eventuelt skulle kunne dra i land dette oppdraget. Allikevel stiller jeg meg undrende til match mellom kandidat og oppdrag om det er så at man skal skjule dette.

   En ny jobb handler ikke bare om å lande jobben, men faktisk det å kunne prestere i stillingen. Jeg tror alle presterer bedre om de får lov å være seg selv og bidra med sine kvaliteter også inn i jobbrollen. Er det et godt råd jeg alltid har hatt tro på, så er det det å være tro mot seg selv. Da vil det alltid gå deg godt. Mulig vi aldri vil komme dit, men vi kan alle gjøre en forskjell på veien med våre små hverdagslige handlinger. Det skal ofte ikke så mye til å gjøre en forskjell!

   //Christoffer

  1. Bra at det ble sagt tenker jeg, ellers ville jeg kanskje aldri fått muligheten til å skrive dette blogginnlegget. Viktig at vi er åpne om holdninger vi møter i vår hverdag som vi ønsker å gjøre noe med. Holdningsskapende arbeid begynner med å sammen reflektere, diskutere og lufte ulike utfordringer for å ved hjelp av våre egne handlinger utgjøre en forskjell!

   //Christoffer

 2. Er dette en hodejeger som også er tilbøyelig til å skrive “nyttige” bloggposter av typen “10 ting du aldri må gjøre i et jobbintervju” og “10 tips for perfekt CV”? Grøss.

  1. Det er mulig. Mange gode tips kan hentes ut i fra slike bloggposter, men viktig å huske på at en oppskrift ikke passer alle. Det gjelder også i ledelse. Vi må se oss selv og andre som individer og hente ut det som gir oss noe. Våge å gå vår egen vei!

   //Christoffer

 3. Veldig bra innlegg synes jeg. Det er to ting med det du skriver som forskrekker og irriterer meg noe grenseløst. 1. Som hodejeger selv så er det første jeg tenker; hvordan kan en hodejeger i det hele tatt finne på å si noe slikt? 2. Som en del av det norske næringslivet så kan jeg ikke forstå hvordan den eventuelle arbeidsgiveren enten kan sette krav om at homofile ikke er ønsket eller eventuelt ha opprettet en intern kultur hvor homofile indirekte ikke er velkomne? Vi har tydeligvis ikke kommet så langt som vi skulle ønske i næringslivet her i Norge.
  Heldigvis har jeg i alle mine år som hodejeger ikke opplevd oppdragsgivere som har gitt noe som helst inntrykk av at de ikke vil ha homofile i staben. Skulle jeg komme i en slik situasjon så vil jeg og mitt firma helt klart gjøre følgende:
  a) Forklare kunden at dette er et helt urealistisk og ikke minst ulovlig krav i en ansettelsesprosess
  b) Forklare kunden at vi rett og slett ikke er interessert i å arbeide på slike premisser og med firmaer med slike holdninger
  Som hodejeger selv er det ikke opp til meg og rose eller kritisere andre i min bransje så det lar jeg være til andre her på kommentarfeltet, men takk for at du delte dette og blir spennende å se hva tanker andre har om dette.

  1. Synes din reaksjon er veldig bra Erik. Om dere hadde sagt nei til en kunde som kom med et slikt tåpelig forslag så ville det i alle fall vært et viktig signal, så la oss håpe at de fleste seriøse hodejegere er som deg og ikke bare bøyer seg etter alle mulige innfall.

   1. Enig med deg Kathrine, vi må tørre å ta et standpunkt selv om det betyr at vi ikke får det aktuelle oppdraget. Det gir tydelige signaler på hvilke verdier vi som virksomhet og individer selv ønsker å leve etter. Igjen handler det om å være tro mot seg selv og kunne stå for sine egne valg.

    //Christoffer

  2. Tusen takk for det Erik! Vi er nok kommet langt på mange arenaer i Norge, men vi har allikevel fortsatt en vei å gå. Hensikten med innlegget er ikke å kritisere noen, men ved åpenhet å kunne belyse et viktig tema. Hovedsaken her er heller ikke legning, men alle former for annerledeshet. Ingen av oss er vel egentlig like, så da kan vi like godt slutte å forsøke å bli mest mulig lik andre. Vi må verdsette ulikheter, og fokusere på personlig egnethet, kompetanse og erfaring i rekrutteringsprosesser. Det som faktisk betyr noe for jobbutførelsen!

   //Christoffer

 4. Flott bloggpost Christoffer!! Jeg satte virkelig pris på den, og leste den mest med utgangspunkt i min interesse for ledelse. Jeg liker derfor spesielt godt det du skriver om:”..fokusere på å utvikle mennesker til å bli gode versjoner av seg selv, ikke dårlige kopier av hverandre!”, i tillegg til “Gode leder utnytter det unike!”

  For en del år siden skrev jeg en modellingsoppgave på Master NLP som fikk tittelen “Å være ekte”, hvor jeg modellerte den kreative prosessen grafiker og kunstner Bjørg Thorhallsdottir bruker fra hun får en ide til det ferdige kunstverk.
  I oppsummeringen i denne oppgaven holdt jeg fanen høyt rundt uttrykket: “Vi fødes som orginaler og dør som dårlige kopier”. Mitt korstog skulle være å forhindre dette. Jeg er derfor enig med deg i og synes at det er utrolig viktig å slutte å prøve å være like, og heller gå for det unike og genuine.

  1. Takk for kommentar med mange viktige punkter Inger Marie. Jeg vet at vi er helt på samme side når det gjelder å se hvert enkelt individ for den de er og utvikle dette, fremfor å presse alle gjennom et lite nåløye. La oss forsøke å jobbe for at både vi og andre rundt oss dør som gode originaler av seg selv og ikke som dårlige kopier av hverandre. LIker at det er ditt korstog!

   God søndag!

   //Christoffer

 5. Veldig godt skrevet! Kjenner meg godt igjen i dette med holdninger, men heldigvis ikke når det gjelder legning:) Har vært i flere jobber der kolleger har hatt ulike legninger og det har aldri vært noe problem! Men at problemet finnes der ute er det ingen tvil om. Jeg tror ikke det du belyser nødvendigvis handler om legning, men kanskje det ukjente? Det er vanskelig å komme inn i en bedrift der kulturen er satt! Jeg tenker da på holdninger generelt. Som regel er det ledelsen som må stå for disse og det forplanter seg nedover. Skjønner godt du kunne tenke deg å komme innenfor, for så å påvirke en endring. Endringen kommer med tiden… Bedre å bruke tid og energi et sted man blir godtatt med en gang? Jeg forsøkte en gang og det var ikke verdt det i mitt tilfelle hvertfall;)

  1. Så hyggelig at du likte innlegget Oddbjørn, og takk for at du deler dine erfaringer. Du presiserer helt riktig at det ikke handler om det ukjente men om frykt for det ukjente. På min arbeidsplass har vi over 52 ulike nasjonaliteter og jeg hører ofte om ulike utfordringer mange av disse støter på i samfunnet i dag på bakgrunn av feks språk, navn, nasjonalitet osv. Så nei, det handler ikke om legning, men det å få lov å være seg selv. Det vil jeg hevde er en menneskerett. Det kan være vanskelige å påvirke en kultur som allerede er etablert, men tenk så givende det er om man får det til. Er det ikke disse “umulige” oppgavene som ofte trigget oss til å forsøke? Vi klarer ikke endre verden hvis vi ikke forsøker, så la oss forsøke i det små hver dag. Som Kronprinsen sa i går gjennom sin Global Dignity hilsen: vi kan alle forandre verden.

   //Christoffer

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s