Den umulige oppgaven til livs!

image03

Vi møter alle på oppgaver som fremstår som nesten umulige å løse. Allikevel klarer vi å løse disse, men hvordan? Her får du 6 enkle trinn til å mestre den umulige oppgave!

Definer det umulige

I helgen skrev jeg en fagoppgave i faget Økonomi, resultat og budsjettstyring, som er en del av min Mastergrad på Høyskolen i Oslo. Det slo meg da at prosessen jeg gikk igjennom denne helgen med denne oppgaven, kan relateres til andre utfordringer og andre tilnærmet umulige oppgaver. I starten av helgen fremsto oppgaven som relativt uklar og utilnærmelig. Den skulle leveres på mandag, så det umulige var definert. I dette tilfellet var det en fagoppgave, men det kunne vært hvilken som helst annen oppgave.

Tilnærm deg det umulige

Jeg begynte å tilnærme meg oppgaven ved å lese nøye gjennom teksten og sette meg inn i situasjonen. Det er viktig å gjøre et godt grunnarbeid, og jeg satte opp en ramme og struktur for oppgaven. Da er vel mye gjort tenkte jeg. Dette kan jeg klare. Men nå skulle innholdet komme. Her skulle det et godt stykke arbeid til, for å få på plass et godt innhold. Det krevde et godt grunnarbeid og lesing av både pensum og dokumenter relatert til oppgaven. Diskusjoner og tankervirksomhet. Det umulige var påbegynt.

Få fart på sakene

Det er viktig når alt kan se vanskelig og mørkt ut, å omgi seg med hyggelige omgivelser og positive folk. I denne forbindelse skrev jeg oppgave sammen med en annen medstudent. Å ha noen å dra lasset sammen gjør det  mer motiverende enn å dra lasset alene. Må du dra lasset alene, kan du alltids benytte andre som sparringspartnere el. Litt støtte kan vi alle unne oss. Vi dro også ut på en koselig hytte med flotte naturomgivelser. Solen strålte med full styrke hele helgen, og oppgaven gikk fort fremover.

Feire små milepæler

Når en stor og tung oppgave ser uhåndterlig ut, er det viktig å bryte den ned i små bestanddeler. Gjør litt av gangen og belønn deg selv underveis for å ha gjennomført. Det er god selvledelse! Belønningene kan være så enkelt som en velfortjent pause fra arbeidet. Selv den minste prestasjon er det lov å feire.

“Even the greatest success, was build in small steps” – Click to Tweet

Motgang gir muligheter.

Ironisk nok klarte jeg under skriving av dette blogginnlegget, å lagre over et nesten ferdig innlegg og kun stå igjen med noen få stikkord. Jeg må være ærlig på, at det da strømmet mange tanker gjennom hodet mitt. Ikke alle var like hyggelige. Først gjorde jeg alt for å forsøke å redde innlegget, men uten hell. Det var ikke et alternativ å ikke skrive innlegget på nytt. Eller kanskje jeg må det nå når jeg skriver et innlegg om å komme den umulige oppgaven til livs. Kanskje var det meningen. Jeg ble om ikke annet påminnet om å aldri gi opp. I tillegg fikk jeg et nytt perspektiv på den umulige oppgave. Kanskje ikke så værst allikevel? Etter mye leting frem og tilbake etter innlegget, fant jeg en funksjon I wordpress, som lar deg se alle tidligere revideringer av et innlegg. Jeg var reddet, og hadde også oppdaget en ny funksjon i wordpress.

Skjermbilde 2014-04-30 kl. 07.09.06

Resultatevaluering

For min del var resultatet over all forventing. Oppgaven ble ferdig, og jeg fikk gjort mye mer enn jeg hadde forventet på en kort helg. Personlig ga det en stor mestringsfølelse å fullføre noe på kort tid, som nesten så umulig ut ved første øyekast. Var egentlig oppgaven så umulig?

Den umulige oppgaven er beseiret

Denne enkle oppskriften kan benyttes både for små og store utfordringer. Både privat og i jobbsammenheng. Jeg kommer til å ta den frem igjen ved neste korsvei. Dette er de 6 enkle regler, som gjorde at jeg kom den umulige oppgaven til livs:

1: Definer det umulige.

2: Tilnærm deg det umulige.

3: Få fart på sakene.

4: Feire små milepæler.

5: Motgang gir muligheter.

6: Resultatevaluering.

“Hvilke tips har du for å løse dine “umulige” utfordringer?” – Click to Tweet

7 thoughts on “Den umulige oppgaven til livs!

 1. Fin bloggpost med mye livsvisdom! Liker spesielt det siste bildet….:-) Viktig med hyggelige folk og omgivelser, det får frem det beste i en, særlig ved utfordrende oppgaver.

  1. Takk for det Liv, hyggelig at du likte innlegget. Jeg likte spesielt din kommentar på Twitter. Ja! Du får gjerne kalle meg en klok ung mann, det tar jeg kun som et kompliment 🙂

 2. Enig med Liv Serine – mye livsvisdom fra en ung mann 😉 Gode råd å ta meg seg for oss alle!
  Disse ordene bruker jeg når jeg starter en oppgave som ser litt uoverkommelig ut: Husk at “Suksess er bygget som trappetrinn og ikke en åpen dør”
  Da vet jeg at det bare er å ta det første trinnet, så er vi på vei 🙂 Gratulasjoner med innlevering og fine dagen sendes!

  1. Setter pris på dine gode innspill Ingfrid. Du har selv en blogg med mye interessant lesestoff, og det er veldig hyggelig at du bidrar med din erfaring gjennom dine kommentarer. Takk for det. Noe av det fantastiske med #SoMe er at vi kan dele og lære av hverandre. Sammen blir vi best!

 3. Liker å lese det du skriver. Dette vil jeg dele på min side på Facebook. Jeg har en veldig god venninne. “Umulige” utfordringer blir ikke så umulige etter en prat med henne. Det hjelper å dele med noen og reflektere litt sammen. Ønsker deg en god dag 🙂

  1. Takk for et Trine, deling setter jeg stor pris på! Du har et viktig poeng der. Vi har alle behov for å ha folk rundt oss som kan hjelpe oss å sette ting i perspektiv, være en god støtte og dele både sorger og gleder sammen med oss. Det gjør godt å ha gode venner. En fin dag til deg også 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s