Hvordan skape tillit? – I et ledelsesperspektiv.

Samarbeid-hender

Derfor er åpenhet, tro og muligheter viktig for tillit. Les mer om hvorfor 13% av folka dine er de viktigste!

Definisjonen på tillit i et ledelsesperspektiv er: “Med tillit forstår vi det følelsesmessige bindemiddelet som knytter leder og medarbeider sammen. Tillit kan ikke overføres eller kjøpes. Den må fortjenes.” (Geir Thompson m/flere ”Ledelse, kompetanse og omstilling” s. 72) Hvordan kan så tillit skapes?

Vær åpen for forslag

Hva har du å tape på å gjennomføre et forslag som du opprinnelig ikke selv synes er et godt forslag? Sier du at ingen forslag er dumme, så må du også vise dette ved handling. La oss nå da prøve ut idèer som kommer opp, og heller av og til evaluerer de i etterkant. Det er fullt mulig å justere underveis. Viktig at vi som ledere ikke dreper idèer før de er prøvd ut. Jeg forsøker alltid å si til mine: Ja! La oss prøve dette for en periode, så evaluerer vi idèen etter at “prøveperioden” er over. Som oftest fungerer dette veldig bra, og noen av våre største suksesser har kommet frem på denne måten. Og visste du at du ikke trenger å få med deg alle fra start? (Les mer om 13%’erne her):

Kritisk masse

Hadde vi ikke turt å forsøke i felleskap, hadde vi heller ikke sett hvor godt idèen egentlig fungerte. Jeg tror aldri jeg kommer til å angre på at vi har forsøkt noe som ikke ble vellykket, det ligger det mye læring i. Det er lov å feile, så lenge vi lærer av våre feil. Jeg lærer mye og gir mine mulighet til å lære mye. Våg å lære,  det skaper tillit.

Du må tro på folka dine

Jeg hørte en gang en god historie, som har festet seg hos meg. Denne tar jeg opp når jeg kjenner at jeg begynner å bli kritisk, det er det ingen som tjener på. Så la oss alle forsøke å gjøre som denne kloke læreren: En dyktig lærer går inn i et klasserom fullt av elever med full tillit til elevene sine. Læreren har tro på at alle der inne kan oppnå beste karakter, så får de heller motbevise dette selv, om det ikke er tilfelle. Læreren går IKKE inn med et grunnleggende syn om at alle står til stryk, og at de dermed må jobbe hardt for bevise noe annet. Du må tro på folka dine! Har du et positivt syn på andre, får du utrolig mye tilbake. Du kommer aldri til å angre, det skaper tillit.

Gi muligheter

Som leder er en av de viktigste tingene jeg har lært, å gi andre muligheter. Hadde det ikke vært for min første leder som ansatte meg som 16 åring, og så mitt potensiale, så hadde jeg kanskje ikke vært der jeg er i dag. Hadde hun ikke igjen turt å satse på meg som avdelingsleder 10 år etterpå, så hadde jeg heller ikke kanskje vært der jeg er i dag. Det er mange på min vei, som har gitt meg muligheter, og jeg har takket dem underveis. La oss gi hverandre muligheter til å vokse, det skaper tillit.

Grip mulighetene

Vi vil alle gjennom livet stå ovenfor mange valg og muligheter. De fleste ganger jeg har stått foran en ny mulighet, har jeg alltid vært spent.  Jeg har lurt på om jeg kan klare det, har jeg nok erfaring, hvor starter jeg osv? Noen muligheter har også vært tidsbestemte, og da kommer spørsmålet opp om det er nok tid for meg til å oppnå det jeg ønsker i dette spesifikke tilfellet, kan jeg komme i mål?  Når det gjelder muligheter, så er man ofte selv sin største motstander. Som Yvonne Fosser, HR Direktør i HP sa så godt om Jante i tweet under. La oss hjelpe hverandre å gripe muligheter, det skaper tillit.

Jante

 

Medfører nye muligheter

Oppskriften er enkel, vi må gi hverandre en sjanse ved å gi muligheter, deretter må vi gripe de mulighetene som kommer vår vei, og dette igjen vil gi nye muligheter. Vi må tørre å åpne neste dør, ta frem hammeren og slå i stykker glasstaket, (tweet av @alden_dama) og børste bort jantestøv fra våre skuldre. Vi må gå foran som et godt eksempel for hverandre, selv om det kan være smertefullt å tråkke opp stien for første gang. Å åpne dører både for seg selv og andre, det skaper tillit.

Oppmerka stier

 

 

“Listen er ikke uttømmende, så kanskje du vil dele noen av dine erfaringer rundt hva du gjør for å skape tillit? Sammen blir vi best.”

12 thoughts on “Hvordan skape tillit? – I et ledelsesperspektiv.

 1. Ja, helt enig i at “stole på” må være default om man skal komme noen vei!

  Min erfaring er at de gangene jeg har vært i en “uløselig” konfliktsituasjon, eller funnet ut at samarbeid med en gitt person er noe som trolig ikke vil funke, er det nettopp grunnsynet “stole på til det motsatte er bevist” eller “ikke stole på før det motsatte er bevist” som har vært spriket.

  Fortsatt god påske! 🙂

  1. “Å stole på” er et grunnleggende fundament i alle gode relasjoner. Du er nok i godt selskap når du har erfart at mangel på tillit kan være grunnlag for konfliktfylte relasjoner.

   Takker for din kommentar og ønsker deg en fortsatt god påske!

 2. Det du skriver er virkelig noe jeg verdsetter veldig høyt som et medlem i ditt team. Tilliten jeg har fått og for i arbeidet jeg utfører skaper grunnlaget for om jeg når målet mitt eller ei. Du har virkelig et talent får å skape forhold der man vet man kan klare uansett mål og utfordringer. Tusen tall for at du er så reflektert Christoffer. Ha en fortsatt god påske.

  1. Takk Behrooz. Det betyr ekstra mye for meg når det kommer fra mitt team. Setter stor pris på dine tilbakemeldinger både her og i hverdagen. Sammen blir vi best! God påske til deg, vi sees til uka!

 3. Flott liste du har her Christoffer! Å skape en kultur basert på tillit betyr at du må være “bevisst naiv” Kanskje en selvmotsigelse, men i ordet naiv legger jeg at du regner med at alle gjør sitt beste og at alle kan lære – “Å stole på” som et fundament i alt arbeidet du gjør.
  Flott ordspill fra @oyvinord «stole på til det motsatte er bevist» eller «ikke stole på før det motsatte er bevist» Det er et valg vi gjør!

  Jeg har også klokketro på at ledere må tørre å være seg selv, vi er best da og vi gjennomskues fort om vi spiller roller – Vi må fylle lederollen med oss selv. Det gir gjenkjennelse og trygghet til alle rundt oss, som igjen skaper tillit.

  1. Takk for gode innspill Ingfrid. Setter pris på at du tar deg tid til å komme med dine erfaringer. Om vi alle deler egne erfaringer med andre vil vi alle lære mye. Det er det som er så fantastisk med sosiale medier.

   Liker veldig godt dine poeng med at vi som ledere må ta et aktivt valg. Vil vi være den som misstror alle, eller den som har stor tro på folka sine? Jeg vet hva jeg velger.

   Sist men ikke minst må man som du nevner være tro mot seg selv. Vi er alle unike og bør spille på våre egne unike trekk. Ikke prøve å bli som noen andre.

   Takk for at du er du 🙂

  1. Så hyggelig å høre Behrooz! Spesielt hyggelig når det kommer fra en av mine egne 🙂 Vi kan inspirere hverandre gjennom mange ulike kanaler, viktige faktorer er læring, refleksjon og dialog. Dette tror jeg at alle ledere med fordel kan utvikle både IRL men også gjennom SoMe.

   Blogg er en viktig arena for meg for fordypning og refleksjon rundt et spesifikt tema. La oss utvide vårt verdensbilde og utvikle fremtiden sammen! 🙂

 4. Pingback: » #MÅSIDEG

Legg gjerne igjen en kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s